Sup ikan merah sesuai dimakan masa berbuka atau bersahur juga sangat sesuai dimasak sekiranya perut meragam. Menu yang tidak pedas dan tidak menggunakan santan atau rempah.
Bahan-bahan:
1 Keping kepala ikan merah - bersihkan dengan air limau
1 paket sup ikan
2 biji buah keras
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
Ubi kentang, karot dan sadri - Jika suka
Minyak untuk menumis
Daun sup dan daun bawang - jika suka
garam dan gula
Cili padi - Jika suka
Cara Penyediaan:
- Tumis bawang dan halia hingga naik bau
- Masukkan paket sup ikan tumis seketika
- Masukkan air mengikut jumlah kuah yang dikehendaki
- Biarkan mendidih masukkan ubi kentang karot dan sadri masak seketika
- Masukkan buah keras yang ditumbuk lumat
- Masukkan ikan, kemudian peraskan dengan garam dan gula
- Masukkan daun sup dan daun bawang serta cili
No comments:
Post a Comment