Bahan-bahan:
3 Sudu Pes Tomyam
1-2 labu bawang besar kuning
4 ulas bawang putih
Lebih kurang 1 inci lengkuas (potong nipis jadikan 4-5 keeping)
3 Ketul isi ayam (dipotong kecil)
Udang/sotong/fish ball -jika suka
Daun ketumbar
Sayur - Bunga kobis/karot/jagung muda (jika suka)
1 senduk besar santan (boleh digantikan dengan susu cair)
Garam dan gula secukup rasa
Jus limau kasturi/nipis
Cara Penyediaan:
- Rebus ayam bersama air, sukatan air mengikut kuah yang dikehendaki
- Masukkan bawang yang telah dipotong memanjang
- Masukkan lengkuas, pes tomyam masak sehingga mendidih
- Masukkan udang/sotong/fish ball
- Perasakan dengan garam dan gula
- Masukkan sayur-sayuran
- Masukkan santan
- Masak seketika
- Masukkan jus perahan limau nipis anggaran setengah senduk kecil dan masukkan daun ketumbar.
No comments:
Post a Comment