Tuesday, November 3, 2015

Masak Lemak Cili Api Siput Sedut




Bahan-bahan:

1kg siput sedut-bersihkan dan potong dihujungnya
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4 - 5 biji cili api
2 batang serai - untuk dititik
Seikat pucuk ubi - boleh digantikan dengan keladi, belimbing, pucuk manis atau terung telunjuk
1 inci kunyit hidup - saya gunakan serbuk kunyit
1 inci halia
1 kotak santan - 200ml


Cara Penyediaan:

  1. Mesin atau tumbuk lumat bawang, kunyit, cili dan halia
  2. Sementara tu celur pucuk ubi sehingga empuk dan sejatkan airnya
  3. Campurkan santan dan bahan yang dimesin, tambah air mengikut kepekatan kuah yang disukai
  4. Panaskan seketika, sentiasa kacaua untuk dapatkan kuah yang cantik
  5. Apabila mendidih masukkan siput, serai dan pucuk ubi masak sehingga siput masak
  6. Perasakan dengan garam dan gula

No comments:

Post a Comment