Monday, March 9, 2015

Masak Lemak Udang dan Belimbing Buluh



Alhamdulillah syukur dengan rezeki dan kesihatan yang dikurniakan dapat sediakan menu yang agak simple tapi menyelarakan.

Bahan-Bahan

15 ekor udang
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 batang serai
1 biji cili merah - jika suka boleh gunakan cili padi
1 inci kunyit
3 cawan santan yang telah dicampur air
20 biji belimbing buluh - belah dua tappi tidak putus
2 biji kacang panjang - jika suka (potong pendek)

Cara penyediaan

  1. Mesin semua bawang, cili, kunyit dan serai
  2. Masukkan bahan mesin ke dalam periuk dan masukkan santan masak sampai mendidih
  3. Masukkan belimbing buluh, perasakan dngan garam dan gula
  4. kemudian masukkan udang masak sampai udang bertukar warna





No comments:

Post a Comment