Monday, March 7, 2016

Tepung Boko Ubi Kayu



Resepi seperti yang dirujuk dari blog Azie Kitchen.

Bahan bahan:

Ubi kayu (dalam 3 cawan ubi parut)
1 cawan gula pasir
10 helai daun pandan ~ kisar dengan
2 cawan air dan ambil patinya.
sedikit pewarna hijau jika perlu
secubit garam

Cara Penyediaan:

  1. Ubi dikopek kulitnya (jangan dipotong) dan dibasuh bersih.
  2. Belah 2 untuk membuang urat tengahnya.
  3. Parut ubi sehingga habis. (Boleh juga dikisar menggunakan blender tp pastikan juga uratnya dibuang terlebih dulu.)
  4. Perahkan/ toskan air dari ubi parut tadi. Tak perlu terlalu kering. Perah sikit jer tapi kalau kisar campur air pastikan perah guna kain maslin sebab ubi terlalu halus.
  5. Panaskan periuk kukus.
  6. Campurkan parutan ubi, gula pasir, air daun pandan, garam & sedikit pewarna hijau sehingga rata.
  7. Masukkan adunan ubi di dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
  8. Hidangkan bersama kuah/sos santan

Sos Santan 

Bahan bahan:

1 kotak santan (200 ml) (nak lebih lemak boleh lebihkan santan lagi.. kurangkan sukatan air)
500 ml air
4 ~ 5 sudu besar tepong beras
2 sudu kecil rata garam 
sehelai daun pandan ~ disimpul

Cara Penyediaan:

  1. Bancuh tepung beras dengan sedikit air sehingga rata (ambil air dari 500 ml tadi). Tapiskan.
  2. Campurkan santan, air & air bancuhan tepung beras, garam dan daun pandan dalam periuk.
  3. Masak di api sederhana sehingga kuah menjadi pekat & masak. Rasakan garam nya.
  4. Sedia untuk dihidangkan bersama kuih ubi yang dikukus tadi.

No comments:

Post a Comment