Monday, December 8, 2014

Masak Lodeh dan Lontong

 
 
Menu yang agak jarang dimasak. Sesekali dimasak memang menyelerakan. Hasil rujukan dar blog ilham dapur menghasilkan masak lodeh yang sedap dan memang kena dengan selera seisi keluarga.
 
 
Resepi seperti yang disalin dari Blog Ilham Dapur.
 
Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (anggaran)
  • 3-4 cawang santan
  • 15 ekor udang segar- buang kulit
  • sayuran (kobis, carrot, kacang panjang, cili merah) - dipotong pendek
  • fucuk dan su'un - rendam sekejap
  • tempe - potong kecik
  • 3 ulas bawang merah*
  • 1 inci lengkuas*
  • 1 sudu besar udang kering*
  • 1-2 inci kunyit hidup*
  • 2 sudu besar minyak untuk menumis
  • garam, gula dan aji (jika suke)
Cara-cara
 
  1. Kisar atau tumbuk lumat semua bahan-bahan yang bertanda *
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga masak@ wangi
  3. Masukkan santan, kacau sekata. Masukkan carrot dulu dan masak sehingga carrot separuh empuk kemudian baru masukkan sayuran lain dan udang. Perasakan ikut citarasa.
  4. Masak sampai semua bahan-bahan tadi sedikit layu.
  5. Padankan api, boleh la dihidangkan dengan nasi impit dan sambal atau kuah kacang.
 


No comments:

Post a Comment