Tuesday, December 16, 2014

Siakap Tomyam

 
 
Ikan siakap tomyam menu yang jarang dimasak. Mendapat Ilham dari sebuah kedai makan dan apabila dicuba memang sedap, lengkapkan hidangan dengan ayam kg goreng serta sayur raja goreng sos tiram.
 
Bahan-bahan:
 
1 ekor ikan siakap dipotong dan dibersihkan
1 labu bawang besar - potong membujur
3 ulas bawang putih - diketuk
1 hiris halia
3 hiris lengkuas
1 batang serai
4 helai daun limau purut
1 batang sadri
1/2 karot
Ubi kentang - jika suka
Sedikit daun ketumbar
Air limau kasturi/limau nipis
1 Sudu sos ikan atau sos tiram.
 
 
Cara penyediaan:
 
Masukkan semua bahan-bahan kecuali ikan, daun ketumbar dan air limau ke dalam periuk. Masukkan air mengikut sukatan yang disukai. Masak sehingga mendidih kemudian masukkan ikan, perasakan dengan garam dan gula. Kemudian masukkan air limau dan daun ketumbar.

No comments:

Post a Comment