Monday, July 6, 2015

Acar Masak Timun

 
 
 

 
 
Acar masak timun merupakan salah satu menu masakan dari Kelantan. Acar masak ini banyak dijual di Pasar Ramadhan. Acar ini seakan-akan masak lemak kerana menggunakan santan, namun rasanya yang sedikit masam dan manis memberi kelainan.
 

 
Bahan-bahan:
 
4 Biji timun
5 Ulas bawang merah
3 Ulas bawang putih
Santan - lebih kurang 2 cawan
Sedikti halia
1 sudu cili giling
2-3 sudu cuka makan
2 biji cili merah/Hijau - jika suka
Segenggam taugeh
 
Cara Penyediaan:
  1. Timun dipotong memanjang, kemudian rendamkan seketika dengan air garam untuk mendapat acar yang rangup (seeloknya guna garam kasar)
  2. Tumis bawang dan halia yang ditumbuk
  3. Masukkan cili giling dan tumis sehingga cili masak
  4. Masukkan santan dan masak seketika kemudian masukkan cuka makan
  5. Apabila kuah mula mendidih masukan timun yang telah disejat
  6. Perasakan dengan garam dan gula
  7. Apabila acar sudah masak padamkan api, kemudian masukkan taugeh.
 

No comments:

Post a Comment