Sunday, July 5, 2015

Kurma Ayam


Menu yang sangat jarang dimasak. Sesekali masak memang mendapat sambutan lebih sedap lagi jika dibiarkan semalaman dan dipanaskan semula apabila hendak dimakan.

Bahan-bahan:

1/2 kg ayam dipotong kecil
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 kotak santan - 200ml
1 labu bawang besar - holand
1 paket rempah kurma
1/2 inci halia
sedikit jintan manis dan jintan putih
2 biji buah keras
2 biji ubi kentang
3 sekawan rempah tumis
Cili merah dan hijau - jika suka
Garam dan gula
Minyak untuk menumis

Cara Penyediaan:
  1. Tumis bawang dan halia yang ditumbuk lumat
  2. Kemudian masukkan 3 sekawan rempah tumis dan serbuk jintan atau jintan yang telah dimesin
  3. Kemudian masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air
  4. Tumis sehingga pecah minyak
  5. Masukkan buah keras yang ditumbuk lumat
  6. Masukkan ayam dan masak seketika sehingga ayam dan rempah mesra
  7. Masukkan santan, diiukuti ubi kentang cili merah dan bawang besar yang dipotong memanjang atau memadai dengan belah empat









No comments:

Post a Comment