Tuesday, February 2, 2016

Gulai Lemak Ikan Darat



Gulai lemak ikan darat (haruan, keli, puyu atau sepat) bersama daun kadok stail Kelantan.
 
Bahan-bahan:
 
Ikan - dibersihkan dengan air beras untuk hilangkan hanyir
Segenggam daun kadok
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 biji cili kering*
Lengkuas -lebih kurang seinci*
Kunyit-lebih kurang 1/2 inci*
1 kotak santan - 200 ml
2 keping asam
Gram dan gula
 
 
Cara Penyediaan:
 
  1. Mesin semua bahan bertanda
  2. Campurkan bersama santan dan air (sukatan air mengikut kepekatan kuah yang disukai)
  3. Panaskan kuah sehingga mendidih
  4. Masukkan ikan dan daun kadok
  5. Masukkan asam keeping perasakan dengan garam dan gula

No comments:

Post a Comment