Bahan-bahan:
1kg daging
3-4 sudu rempah kerisik (RM2)
7-10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 Labu bawang besar kuning
1/2 inci halia
1 sudu cili giling - Jika suka pedas
1 sudu kerisik
1 keping gula Melaka (nise)
Bahan tumis - kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Garam dan gula
1 setengah kotak santan (300ml)
Cara Penyediaan:
- Tumis bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk atau dimayang sehingga Wangi bersama bahan tumis (serangkai)
- Kemudian masukkan bawang besar yang dimesin, tumis sehingga bersama cili giling sehingga pecah minyak dan cili betul-betul masak
- Kemudiam masukkan rempah kerutub dan tambah air, tumis sehingga pecah minyak dan rempah masak (rempah jadi berketul-ketul)
- Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk
- Masukkan santan, masak hingga mendidik masukkan kerisik dan gula Melaka
- Masukkan air mengikut kepekatan kuah yang disukai
- Perasakan dengan garam dan gula, masak sehingga kuah menjadi pekat
No comments:
Post a Comment