Kuih buah peria, resepi boleh didapati di beberapa blog masakan. Resepi yang digunakan hasil rujukan dari blog Azie Kitchen.
Bahan-bahan untuk Inti:
250 gram kacang hijau - Seeloknya direndam terlebih dahulu
1 keping gula Melaka
1/2 cawan gula pasair
sedikit garam
sehelai daun pandan
Cara Penyediaan:
- Masak kacang hijau yang dicampur air secukupnya.
- Apabila kacang hancur masukkan gula Melaka, gula dan daun pandan
- Masukkan garam, kacau sehingga kacang menjadi kering dan sejukkan
- Bentukkan menjadi lonjong mengikut size yang disukai untuk dimasukkan dalam doh buah peria
Bahan-bahan untuk doh:
250 gram tepung pulut
200ml santan pekat
sedikit minyak untuk sapu pada doh dan daun pisang
Pewarna merah, ijau atau kuning
Cara Penyediaan:
- Campurkan tepung pulut dan santan sehingga menjadi doh yang lembut.
- Bahagikan doh kemudian campurkan pewarna mengikut warna yang disukai
- Bentukkan bulat kemudian masukkan inti kacang yang telah dibentuk lonjong dan bentukkan lonjong seperti buah peria.
- Lorekkan dengan lidi/garfu menjadi jalur seperti buah peria
- Kukus lebih kurang 8 hingga 10 minit sahaja.
- Pastikan air dalam pengukus telah mendidih terlebih dahulu. Seeloknya tutup pengukus dibalut dengan kain untuk mengelakkan air kukusan menitis di atas peria yang dikukus.
No comments:
Post a Comment