Tuesday, April 19, 2016

Dalca



Bahan-bahan:

1.5 kg daging
1 labu bawang besar
1 Kotak Santan - 200ml
6-7 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 sudu besar rempah kari ayam
2 sudu besar cili giling
1/2 keping gula melaka - Jika suka

Sayur-Sayur

1/2 biji nenas
Terung
Karot
Jagung muda
Kacang panjang
Kacang Bendi

Cara Penyediaan:
  1. Tumbuk lumat bawang kemudian tumis sehingga wangi
  2. Masukkan cili giling tumis sehingga pecah minyak, boleh berulang tambah air untuk pastikan cili betul-betul masak
  3. Masukkan serbuk kari dan tumis sehingga betul-betul masak dan pecah minyak perlu tambah air jika perlu
  4. Masukkan daging masak seketika sehingga daging empuk
  5. Masukkan santan dan tambah air mengikut kepekatan yang disukai
  6. Akhir sekali masukkan sayur-sayuran, perasakan dengan gula dan garam

No comments:

Post a Comment