Kuih badak ni sekali tengok macam kuih keria, tapi kuih badak ni tak guna keledek. Kuih ni hanya boleh dapat di Kelantan je. Saya tak tahu kenapa dipanggil kuih badak sedangkan bentuknya macam donut. Memandangkan susah nak jumpa kuih ni, saya tanya pakcik Google dan saya buat sendiri. Alhamdulillah rasa macam yang saya beli kat Kampung....
Bahan-bahan
Secawan kelapa muda (parut)
Secawan tepung pulut
1/3 cawan tepung gandum
Sedikit air
Sedikit garam
Dua senduk kecil gula
Minyak untuk menggoreng
Cara Penyediaan
1. Campurkan kelapa, tepung pulut, tepung gandum, garam dan sedikit air.
2. Uli sampai menjadi doh dan tidak melekat ditangan
3. Bentukkan seperti donut dan goreng sampai perang
Cara Penyediaan Air Gula (Sira)
1. Panaskan gula dengan sedikit air dan masukkan daun pandan
2. Kacau sampai air gula menjadi pekat
3. Masukkan kuih badak yang telah digoreng di dalam air gula
Selamat mencuba.
lma xmerasa kuih ni, sejak arwah mak dh xde bthun lma ny, smlm mmpi mak dk uli kuih utk niaga cm biasa..eiii rndu, tp xtau resepi (nyesal yg amat, xbljar dlu) now nk google pn xtau nk taip ape nma kuih, lastly jmpe. try bt hri ni..hrap rsa sma utk mgubt rndu
ReplyDeleteSelamat mencuba, semoga dapat terubat rindu kepada Arwah.
ReplyDeleteT kasih..dh lama teringin nk mkn..kat kelantan pn jarang jumpa
ReplyDeleteT kasih..dh lama teringin nk mkn..kat kelantan pn jarang jumpa
ReplyDeleteKalau masukkan pisang dan bentukkan mcm che mek lg sodap
ReplyDeleteKalau masukkan pisang dan bentukkan mcm che mek lg sodap
ReplyDeleteTerima kasih atas resepi...
ReplyDeleteResepi nie agak² utk brape org mkn.... Cket je kn?? Klau nk bnyk kna tmbhkn lg la yer bhan² tu..
ReplyDeleteBley try buat nie..
Resepi ni dapat dalam 6~7 biji kuih je... kalau nak banyak boleh gandakan sukatan bahan2....
DeleteWaaaa.....lama tak makan kueh ni.....teringat mak kat kampung..........
ReplyDeletemak slalu buat ni.........
Sis lepas dh masukkan yg goreng tu biarkan je dlm tu or lepas celup tu keluarkan?
ReplyDeleteSedap kuih ni..... Arwah mak saya selalu buat... kami hantar kat kedai kopi di Dungun... Makanan orang Terengganu jgk ni....
ReplyDeleteAlhamdulillah...disini rpnya resepi ni sekian lama cari...tq share
ReplyDeletesy dah try resepi ni..
ReplyDeletecuma bila goreng ia meletup...nasib baik x kena minyak panas muka...
Anak suka sgt tapi tiap kali bt mesti tak jadi gula jadi berair..letak sikit dah air
ReplyDeletepuan kna pastikan gula yg dmasak btl² pekat.. mcm kluar buih gtu.. kmudian masukkan segera tadi ke dlm adunan gula..
DeleteKenapa saya buat bila dah masak jd keras?
ReplyDelete