Monday, May 18, 2015

Sizzling Mee


 
Pertama kali masak Sizzling, memang sedap dan tidak perlu menggunakan hot plate memadai dengan menggunakan periuk atau kuali biasa. Resepi yang dirujuk daripada
FB " Resepi Orang Kampung".
 
Bahan-bahan:
 
5 Ulas bawang putih - Ketuk
1 Inci halia - mayang
6 biji cili kering - Potong 2
1 Biji bawang besar - Mayang
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap pekat - saya gunakan kicap ABC
4 sudu besar kicap manis - saya gunakan kicap Jalen
4 sudu tepung jagung - bancuh dengan air
8-9 cawan air bergantung kepada kepekatan yang disukai
Cendawan butang - saya gunakan cendawan butang tin
Sawi Putih
3 @ 4 biji telur
Fish ball jika suka
 
Cara Penyediaan:
  1. Panaskan minyak bawang putih, halia, cili kering dan bawang besar hingga Wangi
  2. Masukkan cendawan, ayam dan fish ball masak sekejap
  3. Masukkan air, kicap dan soso tiram
  4. Tunggu sehingga mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air
  5. Perasakan dengan garam dan gula
  6. Masak sehingga kuah masak
  7. Masukkan sawi dan pecahkan telur ke dalam kuah
  8. Basuh atau celur mee
  9. Boleh siramkan kuah di atas mee atau masukkan terus mee ke dalam kuah
 
 
 

No comments:

Post a Comment