Monday, April 27, 2015

Masak Lemak Cili Api Sardin


 
 
Sekali sekala masak lemak cili api sardine dalam tin memang membangkit selera. Memang makan nasi bertambah-tambah.
 
 
Bahan-bahan:
 
1 tin sardine - Ayam Brand
2 Ulas bawang putih
1 Inci kunyit
3-4 biji cili api - bergantung kepada kepedasan yang disukai
2 biji ubi kentang
1 Kotak santa
1 Keping asam
1 batang serai
 
 
Cara Penyediaan:
 
  1. Asingkan isi sardin dari sosnya - Kalau suka boleh goreng dulu isinya
  2. Tumbuk lumat bawang kunyit dan cili
  3. Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk bersama santan masak sehingga mendidih
  4. Masukkan kentang masak seketika
  5. Masukkan sedikit sos sardin sekiranya suka
  6. Kemudian masukkan isi sardin, asam keeping dan serai
  7. Perasakan dengan garam dan gula


No comments:

Post a Comment