Sunday, November 16, 2014
Bubur Nasi Chinese Style
Bubur nasi chinese style memang sedap, seakan-akan bubur nasi MacDonald's. Sesuai dimasak untuk anak-anak apatah lagi semasa mereka demam untuk menarik selera.
Bahan-bahan:
Setengah cawan beras dicuci bersih dan ditoskan
Dada ayam anggaran 400 gram atau lebih
Halia muda
Serbuk lada putih
Minyak bijan
Garam
Cara Penyediaan:-
1. Gaulkan dada ayam bersama garam, serbuk lada putih dan dua sudu minyak bijan.
2. Biarkan seketika.
3. Panaskan air di dalam periuk anggaran 1.5 liter
4. Masukkan dada ayam yang diperap tadi masak seketika sehingga isi ayam masak.
5. Keluarkan isi ayam dan carik-carikan sehingga kecil dan memanjang.
6. Ulang langkah pertama gaul isi ayam dengan garam, lada putih dan minyak bijan.
7. Masukkan beras yang telah ditoskan ke dalam air rebusan ayam.
8. Masak sehingga beras betul2 hancur.
9. Untuk dapatkan bubur yang halus dan lembut boleh berulang tambah air.
10. Tambah sedikit garam di dalam bubur sekiranya perlu.
11. Bubur yang sudah masak boleh dihidangkan dengan isi ayam, daun bawang/sup,
bawang goreng dan hirisin kecil cili jika suka.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment