Kari kepala ikan mamak yang tidak menggunakan santan memang menjadi kegemaran kami sekeluarga.
Bahan-bahan:
Kepala ikan merah - Belah kepada 4 bahagian, bersih dengan air asam
4-5 sudu besar rempah kari babas
2 sudu besar cili giling
1 sudu besar rempah campur
3 tangkai daun kari
Air asam jawa - lebih kurang 2 gelas ( 2-3 sudu asam jawa)
Minyak untuk menumis
Cili merah/hijau - jika suka
Kacang bendi - jika suka
Bahan-bahan kisar
1 labu bawang besar
1 biji tomato segar
3 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
1 sudu lada hitam
Bahan untuk dimayang
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
Cara Penyediaan
- Tumis bahan yang dimayang dengan rempah campur dan 2 tangkai daun kari sehingga Wangi
- Kemudian masukkan bahan yang dikisar, cili giling dan rempah kari tumis sehingga rempah betul-betul masak
- Masukkan air asam jawa masak sehingga mendidih
- Akhir sekali masukkan ikan, cili dan kacang bendi perasakan dengan garam dan gula
- Masak sehingga ikan masak
- Masukkan 1 tangkai daun kari, tutup periuk kemudian padamkan api, daun kari untuk menambahkan lagi kewangian .
No comments:
Post a Comment