Mee Jawa, pertama kali masak hasil rujukan daripada blog Azie Kitchen. Resepi seperti yang disalin dari Blog Azie Kitchen.
Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning - Celur
1 kg mee kuning - Celur
1/2 kg daging - Potong kecil dan nipis
300 gm tauge
2 tangkai daun bawang
5 biji cili merah
3 keping tauhu goreng
3 biji telur rebus
3 biji limau nipis
Sedikit bawang goreng
Bahan Kuah:
1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
5 biji cili merah
3 keping tauhu goreng
3 biji telur rebus
3 biji limau nipis
Sedikit bawang goreng
Bahan Kuah:
1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
Bahan-bahan yang dimesin:
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 batang serai
Sedikit halia
sedikit lengkuas
100 gm udang kering
sedikit cili padi, jika suka pedas
2 sb cili kisar
3 sb serbuk kari daging
air rebusan daging
1 cawan air
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula
Cara menyediakan:
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
3 batang serai
Sedikit halia
sedikit lengkuas
100 gm udang kering
sedikit cili padi, jika suka pedas
2 sb cili kisar
3 sb serbuk kari daging
air rebusan daging
1 cawan air
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula
Cara menyediakan:
- Panaskan minyak masak dalam periuk.
- Tumiskan bahan yang dimesin, rempah kari dan cili kisar hingga garing.
- Masukkan air dan kacau
- Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan. Masukkan garam dan gula.
- Biarkan hingga kuah mendidih.
- Angkat dan hidangkan dengan bahan yang dihiris.
No comments:
Post a Comment