Resepi seperti yang dirujuk dari blog Azie Kitchen.
Bahan bahan:
Ubi kayu (dalam 3 cawan ubi parut)
1 cawan gula pasir
10 helai daun pandan ~ kisar dengan
2 cawan air dan ambil patinya.
sedikit pewarna hijau jika perlu
secubit garam
Cara Penyediaan:
- Ubi dikopek kulitnya (jangan dipotong) dan dibasuh bersih.
- Belah 2 untuk membuang urat tengahnya.
- Parut ubi sehingga habis. (Boleh juga dikisar menggunakan blender tp pastikan juga uratnya dibuang terlebih dulu.)
- Perahkan/ toskan air dari ubi parut tadi. Tak perlu terlalu kering. Perah sikit jer tapi kalau kisar campur air pastikan perah guna kain maslin sebab ubi terlalu halus.
- Panaskan periuk kukus.
- Campurkan parutan ubi, gula pasir, air daun pandan, garam & sedikit pewarna hijau sehingga rata.
- Masukkan adunan ubi di dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
- Hidangkan bersama kuah/sos santan
Sos Santan
Bahan bahan:
1 kotak santan (200 ml) (nak lebih lemak boleh lebihkan santan lagi.. kurangkan sukatan air)
500 ml air
4 ~ 5 sudu besar tepong beras
2 sudu kecil rata garam
sehelai daun pandan ~ disimpul
Cara Penyediaan:
- Bancuh tepung beras dengan sedikit air sehingga rata (ambil air dari 500 ml tadi). Tapiskan.
- Campurkan santan, air & air bancuhan tepung beras, garam dan daun pandan dalam periuk.
- Masak di api sederhana sehingga kuah menjadi pekat & masak. Rasakan garam nya.
- Sedia untuk dihidangkan bersama kuih ubi yang dikukus tadi.
No comments:
Post a Comment