Monday, November 17, 2014

Beehon Sup Ayam

 
Menu ini agak simple mudah dan cepat untuk disediakan tapi jika dimakan dengan cili jeruk dan sambal kicap memang bertambah tambah sedapnya.
 
Bahan-bahan:-
 
4~5 ulas bawang putih
2~3 ulas bawang merah
Isi ayam
Serbuk lada putih/lada hitam
Air secukupnya
1 Kiub ayam
Sayur - Kubis/Sawi/Karot
Daun sup dan daun bawang
Beehon yang dicelur
 
Cara penyediaan:-
 
1. Tumis bawang merah dan bawang putih seketika
2. Masukkan isi ayam yang dipotong biarkan sehingga air ayam kering dan ayam masak
3. Masukkan air secukupnya, masak sehingga mendidih
4. Masukkan kiub ayam, serbuk lada hitam/putih
5. Perasakan dengan garam dan gula
 
 
 


4 comments:

  1. semangat masak ku pulih tengok resepi sis tauuu.... :-)

    ReplyDelete
  2. Lupa nak tanya, kalau tak taruk kiub ayam rasa dia lari banyak tak..?

    ReplyDelete