Lamanya tak update blog setahun dah blog ni bersawang. Alhamdulillah rasa semangat balik nak kumpulkan resepi kegemaran untuk rujukan di masa akan datang.
Resepi mee sup hasil rujukan daripada blog Azie Kitchen. Memang terbukti sedap, mudah untuk disediakan. Terima kasih kepada Puan Azie.
Resepi yang disalin daripada blog Azie Kitchen.
Oleh: Azie
Kitchen
Bahan
bahan:
1 ekor ayam
- potong kecil
2 bawang
besar kuning - cincang/kisar
1 labu
bawang putih - tumbuk
3 inci halia
- tumbuk
1 sb jintan
manis
1 sb serbuk
lada hitam
1 gelas air
asam dicampur dengan 1 ibu jari belacan bakar
2 kiub stok
daging
Air
secukupnya
Sedikit
minyak untuk menumis
Bahan
lain:
2 pek mee kuning/mee hoon - celur
2 pek mee kuning/mee hoon - celur
1 ikat sawi
- celur
Cili kicap -
resepi di bawah
Daun sup -
hiris
Bawang
goreng
Cara cara:
Tumis bawang
putih yang ditumbuk dengan halia. Masukkan bawang besar. Tumis
sehingga
wangi.
Masukkan
serbuk jintan manis dan serbuk lada hitam. Kacau seketika.
Masukkan
ayam dan kacau rata lagi sehingga ayam kecut dan air ayam kering. Masukkan pula
air asam jawa tadi yang telah ditapis.
Masukkan air
agak agaklah jumlahnya. Saya guna lebih kurang 1 blender. Masukkan kiub stok
daging dan garam secukup rasa. Biarkan kuahnya mendidih.
*** Boleh dihidangkan bersama sambal kicap dan cili jeruk.Untuk rujukan bergambar boleh
ke blog Azie Kitchen
ke blog Azie Kitchen
No comments:
Post a Comment