Wednesday, November 12, 2014

Gulai Lengkuas Kunyit Ikan (Gulai Darat)

 
 
Gulai ikan lengkuas kunyit atau lebih dikenali dengan gulai darat memang sedap. Kalau di Negeri Kelantan selalunya ikan tongkol dimasak gulai darat dan makan dengan nasi putih dikenali dengan nasi belauk untuk sarapan pagi. Ikan tongkol perlu direbus terlebih dahulu. Tapi, saya dah banyak kali masak gulai ikan ni dan hanya gunakan ikan selar yang tidak direbus terlebih dahulu. Rasanya tidak kurang enak, gambar di bawah saya gunakan resepi yang sama cuma saya gunakan ikan Nyok Nyok pon memangggg sedapppppp....untuk ikan merah pon sedap..seeloknya ikan dilumurkan garam dan dibiarkan sekejaps ebelum dimasak.
 
Resepi dan Cara Penyediaan:-
 
Bahan:
 
Ikan dibersihkan dan dilumur garam
Bawang merah ~5-6 ulas
Sedikit halia ~ seinci
Kunyit ~ seinci
Lengkuas ~ Sebesar ibu jari kaki
Cili merah ~ 1 biji
Rempah kari ikan ~ 1 sudu
Serbuk ketumbar ~ Optional, tak letak pon ok
Hirisan Timun dan Cili ~ Optional, kalau suka
Garam gula dan serbuk perasa (kalau suka)
Sekotak santan - 200ml Santan campur air mengikut kepekatan yang dikehendaki
Asam keping ~ sekeping
 
Cara:
 
1. Bawang merah, halia, lengkuas, kunyit dan cili dimesin lumat
2. Campurkan bahan yang dimesin dengan santan, serbuk kari ikan dan masukkan asam  
    keping. Masak sehingga mendidih
3. Masukkan ikan, timun dan cili yang dipotong dan perasakan dengan garam dan gula.
 
 
 

No comments:

Post a Comment