Tuesday, June 30, 2015

Masak Lemak Cili Api Telur Itik dan Pucuk Ubi Kerinting


 
Salah satu menu ulangan yang telah dimasak berulang kali dalam bulan Ramadhan. Namun menu kali ini sedikit berbeza kerana menggunakan pucuk ubi special yang dikenali dengan pucuk ubi kerinting. Daunnya sedikit bulat.

 
Bahan-bahan:
 
6 Biji telur itik
1 kotak santan
Pucuk ubi
3 ulas bawang merah
cili padi mengikut kepedasan yang disukai
2 batang serai
2 keping asam
Garam dan gula
 
Cara Penyediaan:
  1. Celur pucuk ubi seketika, masukkan sedikit garam untuk mengekalkan warna hijau sayur
  2. Campurkan santan dengan bawang dan cili yang telah ditumbuk lumat
  3. Biarkan seketika masukkan asam, garam dan gula serta serai yang diketuk
  4. Apabila kuah telah mendidih masukan telur sebijik-sebijik biarkan seketika untuk telur betul-betul masak
  5. Kacau perlahan untuk dapatkan kuah yang cantik dan tidak berketul
  6. Akhir sekali masukkan pucuk ubi yang telah disejat air rebusan.

No comments:

Post a Comment