Tuesday, June 30, 2015

Pajeri Nenas



Salah satu menu pilihan di bulan Ramadhan. Rasa nenas yang masam-masam manis boleh membangkit selera. Untuk membangkit selera pajeri nenas dimakan dengan nasi bersama dengan telur atau ikan masin.

Bahan-bahan :
 
1 Biji nenas kecil
1 kotak santan - 200ml
2 sudu serbuk kari ikan
1 sudu cili giling
 4-5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kerisik
Sedikit bilis - tumbuk @ boleh digantikan dengan kiub bilis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula
 
Cara Penyediaan:
  1. Tumiskan bawang yang ditumbuk lumat
  2. Masukkan cili giling dan tumis sehingga cili masak kemudian masukkan serbuk kari tumis sehingga pecah minyak
  3. Masukkan santan, tambah air mengikut kepekatan kuah yang disukai
  4. Masukkan bilis yang ditumbuk lumat
  5. Masukkan kerisik masak sehingga kuah mendidih
  6. Masukkan nenas dan perasakan dengan garam dan gula
  7. Masak  seketika sehingga nenas kecut/masak


No comments:

Post a Comment