Sunday, May 24, 2015

Soto Ayam

 
 
Pertama kali masak soto, hasil rujukan daripada blog-blog masakan dan diubahsuai mengikut bahan yang sedia ada menghasilkan soto yang sangat enak menepati selera kami sekeluarga.
 
Bahan-bahan Kuah:
 
1/4 ekor ayam
7-8 ulas bawang merah - mesin
4 ulas bawang putih - mesin
1/2 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
3 sudu rempah soto adami
Bahan tumis - bunga lawang, cengkih dan kayu manis
 
Cara Penyediaan:
 
  1. Tumis bawang yang dimesin sehingga Wangi, masukkan bahan tumis dan rempah soto tumis sehingga naik bau
  2. Masukkan air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki
  3. Masukkan seketul besar ayam
  4. Jika suka boleh masukkan juga ayam yang dicincang halus
  5. Masak sehingga mendidih, perasakan dengan garam dan gula
  6. Angkat isi ayam yang dimasukkan di dalam kuah, goreng seketika kemudian carik-carikan isi ayam
  7. Soto boleh dimakan dengan nasi impit atau dengan mee/beehon
  8. Untuk menambah rasa, boleh taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang serta sambal kicap.
 
 

No comments:

Post a Comment