Pertama kali masak Sizzling, memang sedap dan tidak perlu menggunakan hot plate memadai dengan menggunakan periuk atau kuali biasa. Resepi yang dirujuk daripada
FB " Resepi Orang Kampung".
FB " Resepi Orang Kampung".
Bahan-bahan:
5 Ulas bawang putih - Ketuk
1 Inci halia - mayang
6 biji cili kering - Potong 2
1 Biji bawang besar - Mayang
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap pekat - saya gunakan kicap ABC
4 sudu besar kicap manis - saya gunakan kicap Jalen
4 sudu tepung jagung - bancuh dengan air
8-9 cawan air bergantung kepada kepekatan yang disukai
Cendawan butang - saya gunakan cendawan butang tin
Sawi Putih
3 @ 4 biji telur
Fish ball jika suka
Cara Penyediaan:
- Panaskan minyak bawang putih, halia, cili kering dan bawang besar hingga Wangi
- Masukkan cendawan, ayam dan fish ball masak sekejap
- Masukkan air, kicap dan soso tiram
- Tunggu sehingga mendidih masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air
- Perasakan dengan garam dan gula
- Masak sehingga kuah masak
- Masukkan sawi dan pecahkan telur ke dalam kuah
- Basuh atau celur mee
- Boleh siramkan kuah di atas mee atau masukkan terus mee ke dalam kuah
No comments:
Post a Comment