Gulai ikan tongkol atau ikan aya menjadi menu utama untuk sarapan pagi dimakan bersama nasi putih.
Bahan-bahan:
2 ekor ikan tongkol - rebus dengan garam dan asam keeping
1 kotak santan 200ml
seinci lengkuas *
seinci kunyit *- boleh gantikan dengan serbuk kunyit
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 biji cili kering* - jika suka
2 keping asam
1 sudu serbuk kari ikan
Timun atau kacang panjang - Jika suka
Cara Penyediaan:
- Semua bahan yang bertanda* dimesin
- Campur santan dengan air mengikut kepekatan yang disukai
- Masukkan semua bahan yang dimesin panaskan hingga mendidih
- Masukkan asam keping
- Masukkan serbuk kari ikan dan biarkan kuah mendidih
- Kemudian masukkan ikan yang telah sedia direbus
- Masukkan sedikit kuah ikan rebus untuk menambah rasa
- Masukkan timun atau kacang yang dipotong
No comments:
Post a Comment