Sunday, July 5, 2015

Gulai Ikan Tongkol

 
 
Gulai ikan tongkol atau ikan aya menjadi menu utama untuk sarapan pagi dimakan bersama nasi putih.
 
Bahan-bahan:
 
2 ekor ikan tongkol - rebus dengan garam dan asam keeping
1 kotak santan 200ml
seinci lengkuas *
seinci kunyit *- boleh gantikan dengan serbuk kunyit
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 biji cili kering* - jika suka
2 keping asam
1 sudu serbuk kari ikan
Timun atau kacang panjang - Jika suka
 
Cara Penyediaan:
 
  1. Semua bahan yang bertanda* dimesin
  2. Campur santan dengan air mengikut kepekatan yang disukai
  3. Masukkan semua bahan yang dimesin panaskan hingga mendidih
  4. Masukkan asam keping
  5. Masukkan serbuk kari ikan dan biarkan kuah mendidih
  6. Kemudian masukkan ikan yang telah sedia direbus
  7. Masukkan sedikit kuah ikan rebus untuk menambah rasa
  8. Masukkan timun atau kacang yang dipotong

No comments:

Post a Comment