Menu yang sangat jarang dimasak. Sesekali masak memang mendapat sambutan lebih sedap lagi jika dibiarkan semalaman dan dipanaskan semula apabila hendak dimakan.
Bahan-bahan:
1/2 kg ayam dipotong kecil
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 kotak santan - 200ml
1 labu bawang besar - holand
1 paket rempah kurma
1/2 inci halia
sedikit jintan manis dan jintan putih
2 biji buah keras
2 biji ubi kentang
3 sekawan rempah tumis
Cili merah dan hijau - jika suka
Garam dan gula
Minyak untuk menumis
Cara Penyediaan:
- Tumis bawang dan halia yang ditumbuk lumat
- Kemudian masukkan 3 sekawan rempah tumis dan serbuk jintan atau jintan yang telah dimesin
- Kemudian masukkan rempah kurma yang telah dibancuh dengan sedikit air
- Tumis sehingga pecah minyak
- Masukkan buah keras yang ditumbuk lumat
- Masukkan ayam dan masak seketika sehingga ayam dan rempah mesra
- Masukkan santan, diiukuti ubi kentang cili merah dan bawang besar yang dipotong memanjang atau memadai dengan belah empat
No comments:
Post a Comment