Terdapat banyak resepi Laksa Johor hasil rujukan daripada blog-blog masakan. Namun resepi yang digunakan adalah menggunakan resepi sendiri yang sering digunakan setiap kali menu ini disediakan. Untuk tambah kelazatan laksa Johor perlu dimakan bersama dengan sambal belacan.
Bahan-bahan:
1kg ikan sardin @ selayang - rebus sebentar
2 kotak santan
2 labu bawang besar* -boleh digantikan dengan bawang merah biasa
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
sedikit lengkuas*
segenggam udang kering
segenggam udang hidup - jika suka
3-4 sudu serbuk kari ikan
1-2 sudu cili giling
2 keping asam
1 sudu kerisik
1 batang serai
segenggam daun kesum
Cara penyediaan:
- Mesin isi ikan bersama-sama kuah ikan yang direbus
- Jika suka mesin tulang ikan dan tapiskan airnya
- Mesin udang kering dan udang hidup
- Tumis bahan-bahan bertanda* yang telah dimesin sehingga Wangi
- Masukkan cili giling tumis sehingga cili masak
- Masukkan santan campurkan dengan air mengikut kepekatan yang disukai
- Masukkan isi ikan dan isi udang yang telah sedia dimesin
- Masukkan serai, daun kesum dan asam keeping
- Masak sehingga mendidih
- Masukkan kerisik dan perasakan dengan garam dan gula
- Boleh dihidangkan bersama ulam kacang panjang, taugeh timun, daun kesum dan sambal belacan
- Untuk menambah rasa boleh perahkan asam limau kasturi.
No comments:
Post a Comment