Sunday, August 9, 2015

Laksa Johor

 
Terdapat banyak resepi Laksa Johor hasil rujukan daripada blog-blog masakan. Namun resepi yang digunakan adalah menggunakan resepi sendiri yang sering digunakan setiap kali menu ini disediakan. Untuk tambah kelazatan laksa Johor perlu dimakan bersama dengan sambal belacan.
 
Bahan-bahan:
 
1kg ikan sardin @ selayang - rebus sebentar
2 kotak santan
2 labu bawang besar* -boleh digantikan dengan bawang merah biasa
3 ulas bawang putih*
sedikit halia*
sedikit lengkuas*
segenggam udang kering
segenggam udang hidup - jika suka
3-4 sudu serbuk kari ikan
1-2 sudu cili giling
2 keping asam
1 sudu kerisik
1 batang serai
segenggam daun kesum
 
Cara penyediaan:
 
  1. Mesin isi ikan bersama-sama kuah ikan yang direbus
  2. Jika suka mesin tulang ikan dan tapiskan airnya
  3. Mesin udang kering dan udang hidup
  4. Tumis bahan-bahan bertanda* yang telah dimesin sehingga Wangi
  5. Masukkan cili giling tumis sehingga cili masak
  6. Masukkan santan campurkan dengan air mengikut kepekatan yang disukai
  7. Masukkan isi ikan dan isi udang yang telah sedia dimesin
  8. Masukkan serai, daun kesum dan asam keeping
  9. Masak sehingga mendidih
  10. Masukkan kerisik dan perasakan dengan garam dan gula
  11. Boleh dihidangkan bersama ulam kacang panjang, taugeh timun, daun kesum dan sambal belacan
  12. Untuk menambah rasa boleh perahkan asam limau kasturi.

No comments:

Post a Comment