Monday, August 31, 2015

Solok Lada



Bahan-bahan:

2 Ekor ikan selayang @ sardine
10-15 biji lada hijau (lagi sedap menggunakan lada hijau Kelantan)
Kelapa muda - 2 ringgit
2 batang serai
4 ulas bawang merah
Sedikit garam dan sedikit budu (jika suka)
Gula
Sedikit santan cair

Cara Penyediaan:

  1. Tumbuk bawang dan serai sampai lumat
  2. Masukkan isi ikan (isi ikan mentah)
  3. Gaulkan bahan-bahan yang ditumbuk bersama garam, gula dan budu
  4. Alaskan periuk dengan daun ubi (jika suka) untuk mengelakkan solok lada melekat diperiuk
  5. Susun solok lada, kemudian siramkan dengan santan cair (sedikit sahaja untuk mengelakkan solok lada hangit
  6. Masak sehingga lada kecut dan isi solok masak sepenuhnya.

No comments:

Post a Comment