Nasi ayam memang mudah disediakan memandangkan hanya perlu masak satu lauk sahaja. Cara penyediaannya juga agak simple dan tidak perlu mengambil masa yang lama.
Bahan dan cara penyediaan:
Ayam
1.Rebus ayam seketika (sekali mendidih dah memadai).
2.Simpan air rebusan ayam untuk masak nasi dan sup
3.Toskan ayam kemudian perapkan ayam dengan halia, bawang putih, garam, kicap
manis, sos tiram dan sedikit madu jika suka - Halia dan bawang ditumbuk
4.Perapkan seketika, lagi lama lagi sedap
5.Kemudian goreng ayam hingga masak - Sediakan bahan2 lain ayam goreng kemudian
Nasi
1.Basuh beras dan sejat seketika
2.Panaskan sedikit mentega, tumis bawang putih dan halia serta daun pandan
3.Masukkan beras dan gaulkan seketika
4.Masukkan air ayam yang telah ditapis, sukatan mengikut sukatan untuk masak nasi biasa
5.Masukkan sedikit garam jika suka
Sambal
1.Mesin cili merah bersama dengan 2 ulas bawang putih
2.Panaskan sehingga cili masak dan masukkan gula dan garam
3. Masukkan air limau kasturi atau limau nipis
Kicap
Panaskan air perapan ayam bersama dengan sedikit gula melaka
No comments:
Post a Comment