Sup tulang berempah yang sangat lazat dimakan panas-panas bersama nasi, telur dadar, dan ulam-ulaman. Sup tulang berempah yang dimasak hasil rujukan daripada blog Azlita Masam Manis memang membangkit selera dan harus dicuba.
Resepi seperti yang disalin dari blog Azlita Masam Manis. Terima kasih banyak Puan Azlita atas perkongsian resepi ini.
1 kg tulang
5 ulasbawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
2 inc halia ~ dikisar
1 biji bawang merah belah 4
2 helai daun pandan
2 camca besar lada hitam ~ ditumbuk kasar
3 camca besar rempah sup daging
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 batang saderi ~ dihiris kasar
50 ml susu cair
5 tangkai daun sup - dihiris halus
4 camca besar minyak masak
100 gm bawang goreng
1 liter air
garam secukup rasa
Dalam resepi kali ini ita tambah 5 biji cili api yang di ketuk
Ita juga tambahkan 1 keping asam keping
Tulang direbus dgn daun pandan sehingga empuk.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia dgn kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang serta buah pelaga sehingga naik bau.
Tuangkan air rebusan tulang tadi, masukkan tulang. Renihkan sehingga tulang pada daging lembut.
Kemudian masukkan rempah sup, susu cair, lada hitam, hirisan batang saderi dan garam secukup rasa.
Ita masukkan juga cili api dan asam keping
Apabila sudah mendidih, taburkan hirisan daun sup dan bawang goreng.
Sedia di hidangkan bersama nasi putih atau roti
5 ulasbawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
2 inc halia ~ dikisar
1 biji bawang merah belah 4
2 helai daun pandan
2 camca besar lada hitam ~ ditumbuk kasar
3 camca besar rempah sup daging
2 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 batang saderi ~ dihiris kasar
50 ml susu cair
5 tangkai daun sup - dihiris halus
4 camca besar minyak masak
100 gm bawang goreng
1 liter air
garam secukup rasa
Dalam resepi kali ini ita tambah 5 biji cili api yang di ketuk
Ita juga tambahkan 1 keping asam keping
Tulang direbus dgn daun pandan sehingga empuk.
Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia dgn kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang serta buah pelaga sehingga naik bau.
Tuangkan air rebusan tulang tadi, masukkan tulang. Renihkan sehingga tulang pada daging lembut.
Kemudian masukkan rempah sup, susu cair, lada hitam, hirisan batang saderi dan garam secukup rasa.
Ita masukkan juga cili api dan asam keping
Apabila sudah mendidih, taburkan hirisan daun sup dan bawang goreng.
Sedia di hidangkan bersama nasi putih atau roti
No comments:
Post a Comment