Salah satu menu pilihan di bulan Ramadhan. Rasa nenas yang masam-masam manis boleh membangkit selera. Untuk membangkit selera pajeri nenas dimakan dengan nasi bersama dengan telur atau ikan masin.
Bahan-bahan :
1 Biji nenas kecil
1 kotak santan - 200ml
2 sudu serbuk kari ikan
1 sudu cili giling
4-5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu kerisik
Sedikit bilis - tumbuk @ boleh digantikan dengan kiub bilis
Minyak untuk menumis
Garam dan gula
Cara Penyediaan:
- Tumiskan bawang yang ditumbuk lumat
- Masukkan cili giling dan tumis sehingga cili masak kemudian masukkan serbuk kari tumis sehingga pecah minyak
- Masukkan santan, tambah air mengikut kepekatan kuah yang disukai
- Masukkan bilis yang ditumbuk lumat
- Masukkan kerisik masak sehingga kuah mendidih
- Masukkan nenas dan perasakan dengan garam dan gula
- Masak seketika sehingga nenas kecut/masak
No comments:
Post a Comment