Friday, January 9, 2015

Ikan Pari Bakar Bercili


Ikan pari bakar cicah air asam memang sedap sangat. Lebih sedap sekiranya ikan pari kecil atau dipanggil ikan tuke. Selain dari bakar ikan tuke memang sedap digulai kuning bersama dengan belimbing buluh@besi atau terung telunjuk.


Bahan untuk sambal:

5-6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
sedikit kunyit
3-4 sudu cili giling - boleh juga gunakan cili kering lebih kurang 10 biji
Sedikit belacan
4 batang serai
Sedikit daun kesum
Sedikit minyak untuk menumis

Cara penyediaan:

  1. Mesin lumat semua bahan dan tumis sehingga masak dan pecah minyak
  2. Lumurkan pada ikan dan bakar ikan, sambil itu boleh ditambah sambal semasa ikan di bakar,
  3. Perahkan limau semasa dihidangkan

No comments:

Post a Comment