Sunday, January 4, 2015

Singgang Ayam Kg


 
Daging singgang salah satu menu yang sering dimasak di Pantai Timur. Walau bagaimanapun resepi ini digantikan dengan ayam kampung. Rasanya memang sedap dan resepi ini merupakan salah satu resepi kegemaran kami sekeluarga terutamanya hasil masakan ibu tersayang.
 
Bahan-bahan:
 
1 ekor ayam kampong - Dipotong kecil
Lengkuas - Dipotong kecil2 memanjang
Halia - Dipotong kecil2 memanjang
Serai - 2 batang diketuk
Asam Keping - mengikut kemasaman yang digemari
Ketumbar - Ditumbuk lumat
Nise - Sekiranya suka
Budu - 2 @ 3 sudu sekiranya suka
Lada kering - Dipotong pendek
Garam dan gula

Cara Penyediaan:

  1. Ayam dipotong kecil dan dibersihkan
  2. Masukkan ayam, dan tambah air hingga paras tenggelam ayam ke dalam periuk
  3. Masukkan semua bahan-bahan masak sehingga mendidih, perasakan dengan garam dan gula.
 
 

No comments:

Post a Comment