Monday, April 20, 2015

Kuih Bronok Sagu


 
Kuih bronok sagu memang tidak jemu dimakan dan sesuai dimakan bila-bila masa. Untuk tambah keenakkan sejukkan dulu di dalam peti ais sebelum dimakan. Hasil rujukan dari beberapa blog, terutamanya blog Citrasawan menghasilkan bronok sagu yang sedap dan Wangi baunya.
 
Bahan-bahan :
 
1 Cawan Sagu Halus
2 1/2 cawan air
1/2 cawan gula
1/2 sudu besar sirap ros/pewarna merah
2 helai daun pandan
1/2 cawan kelapa parut + sedikit garam
 
Cara Penyediaan:
 
  1. Lalukan sagu di bawah air dan sejatkan
  2. Masak air sehingga mendidih kemudian masukkan sagu dan sentiasa kacau
  3. Masukkan pewarna, gula dan daun pandan kacau sehingga sagu menjadi likat
  4. Basahkan acuan atau Loyang
  5. Sejukkan di dalam peti ais
  6. Potong kemudian gaulkan dengan kelapa
  7. Untuk tahan lebih lama, kelapa yang digaulkan degan garam seeloknya dikukus sekejap.

No comments:

Post a Comment