Sangat menyelerakan menu yang simple yang dirujuk daripada blog Ilham Dapur iaitu ikan bakar dengan air asam. Air asam yang disediakan sedikit berbeza kerana menggunakan kicap, sos tiram dan sedikit budu. Resepi seperti yang disalin dari Blog Ilham Dapur. Terima kasih kepada Pemilik Blog yang hebat ini.
Bahan-bahan:
5 keping ikan tenggiri - cuci dan toskan
1 biji buah tomato ranum - dadu
5-6 biji cili burung hijau dan merah - potong kecik (suka pedas tambah lagi)
1/2 labu bawang besar - hiris nipis
sedikit budu
sedikit kicap manis
sedikit sos tiram
daun ketumbar secukupnya - dihiris
jus limau secukupnya - guna limau kasturi lagi sedap, sni xde, maz guna lemon je
sedikit garam, gula dan aji (jika suka)
sedikit air
Cara Penyediaan:
- Taburkan sedikit garam (buat syarat je) pada ikan dan panggang sampai masak - maz guna grill pan. Panggang sampai habis dan ketepikan.
- Satukan semua bahan untuk air asam (agak2 la ye) dan perasakan secukup rasa ikut selera. Susun ikan dalam pinggan dan boleh la disiran dengan air asam. Sedia untuk dihidangkan.
Perghhh... meleleh air liur
ReplyDelete