Thursday, April 16, 2015

Kuih Ketayap


Kuih yang agak mudah untuk disediakan. Sesuai untuk sarapan pagi dan minum petang.

Bahan-bahan inti:

1/2 biji kelapa parut
1/4 cawan gula melaka
1/4 cawan gula pasir
2-3 helai daun pandan
1/2 sudu kecil garam

Bahan-bahan kulit:

2 cawan gandum
1 biji telur
2 Sudu marjerin
2 cawan air - lebih kurang
Sedikit garam
Pewarna hijau

Cara Penyediaan Inti:

  1. Campurkan semua bahan ke dalam kuali, masak dengan api yang perlahan sehingga kering dan selalu kacau.
  2. Kemudian sejukkan.

Cara Penyediaan kulit:

  1. Campur semua bahan, dan bancuh sehingga adunan menjadi licin dan tidak berketul.
  2. Boleh gunakan whisk dan tapis sekiranya perlu.
  3. Panaskan kuali, tak perlu gunakan minyak sekiranya menggunakan kuali non stick
  4. Tuangkan satu senduk bancuhan dan ratakan dengan menggunakan sudip.
  5. Angkat dan gulung bersama inti yang disejukkan.
                     

No comments:

Post a Comment