Terdapat pelbagai resepi menu tiga rasa ikan. Menu kali ini disediakan menggunakan bahan-bahan yang sedia ada, dimasukkan juga sos ikan, daun ketumbar maka ikan tiga rasa kali ini lebih kepada ikan tiga rasa ala thai seperti yang dimakan di gerai/restoren masakan Thai.
Bahan-Bahan:
1 ekor ikan kembung (agak besar) - bersihkan dan goring garam kunyit
1 labu bawang besar - Cincang halus
3 ulas bawang putih - Cincang halus
4-5 biji cili padi - ketuk
3 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
1 sudu besar sos ikan
Sedikit timun - potong dadu kecil
1 biji tomato - potong dadu kecil
1 batang serai - boleh dipotong kecil atau boleh je diketuk
2 helai daun limau purut - dipotong kecil
1 tangkai daun ketumbar - potong kecil
Minyak untuk menumis
Garam dan gula
Cara Penyediaan:
- Tumis bawang sehingga naik bau kemudian masukkan cili yang diketuk
- Masukkan kesemua sos dan boleh tambah air mengikut kepekatan yang disukai
- Perasakan dengan garam dan gula
- Masukkan timun, tomato, serai, daun ketumbar dan daun limau purut
- Masak seketika, kemudian curahkan di atas ikan.
No comments:
Post a Comment