Menu ulangan kari mamak yang diubahsuai mengikut bahan-bahan sedia ada. Kari mamak tanpa santan menjadi kegemaran kami sekeluarga.
Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri - agak besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3-4 sudu besar serbuk rempah kari
Rempah tumis -1 kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 kuntuk cengkih
1 sudu rempah campur
Air asam jawa
2 tangkai daun kari
Minyak untuk menumis
Terung dan bendi jika suka
Cara Penyediaan:
- Tumis bawang yang ditumbuk sehingga Wangi, masukkan daun kari, rempah campur dan rempah tumis
- Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan air tumis sehingga masak
- Masukkan air dan air asam jawa mengikut kepekatan yang disukai
- Seeloknya biarkan kuah mendidih baru dimasukkan ikan untuk mengelakkan ikan hancur
- Masukkan ikan terung dan bendi
- Perasakan dengan garam dan gula
No comments:
Post a Comment