Thursday, April 16, 2015

Tenggiri Kari Mamak


Menu ulangan kari mamak yang diubahsuai mengikut bahan-bahan sedia ada. Kari mamak tanpa santan menjadi kegemaran kami sekeluarga.


Bahan-bahan:

2 keping ikan tenggiri - agak besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
3-4 sudu besar serbuk rempah kari
Rempah tumis -1 kayu manis, 2 kuntum bunga lawang, 3 kuntuk cengkih
1 sudu rempah campur
Air asam jawa
2 tangkai daun kari
Minyak untuk menumis
Terung dan bendi jika suka

Cara Penyediaan:

  1. Tumis bawang yang ditumbuk sehingga Wangi, masukkan daun kari, rempah campur dan rempah tumis
  2. Masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan air tumis sehingga masak
  3. Masukkan air dan air asam jawa mengikut kepekatan yang disukai
  4. Seeloknya biarkan kuah mendidih baru dimasukkan ikan untuk mengelakkan ikan hancur
  5. Masukkan ikan terung dan bendi
  6. Perasakan dengan garam dan gula

No comments:

Post a Comment