Bahan-bahan (+- 20 biji)
1 Cawan tepung pulut
1/4 cawan tepung gandum
1/3 cawan air daun pandan (daun pandan dikisar halus dgn air)
1 Cawan tepung pulut
1/4 cawan tepung gandum
1/3 cawan air daun pandan (daun pandan dikisar halus dgn air)
1/3 cawan air dengan 2 titik pewarna hijau
1/3 cawan kelapa parut digaul dengan 1/2 sudu teh garam
1/2 keping gula melaka/kabung (dipotong kecil-kecil)
1/3 cawan kelapa parut digaul dengan 1/2 sudu teh garam
1/2 keping gula melaka/kabung (dipotong kecil-kecil)
Gaulkan tepung pulut, tepung gandum bersama air daun pandan dan air pewarna hijau sehingga mesra dan tidak melekat di jari.
Sediakan air rebusan untuk proses memasak buah melaka (air rebusan di atas dapur). Sediakan buah melaka, bulatkan dan masukkan gula melaka yang dipotong serta ratakan sehingga bulat.
Masukkan dalam periuk, masak sehingga buah melaka timbul. Angkat dan masukkan di dalam bekas yang sudah disediakan kelapa yang telah digaul garam.
Selamat Mencuba...dan Selamat Berpuasa....
No comments:
Post a Comment