Sambal Ikan Rebus
Fuh...memang teliur habis tengok gambar ni, sambil-sambil taip entry ni macam ayaq liur nak melelh la pula. Sambal ikan rebus bersama mangga muda atau buah kundang. Kali ni saya gunakan buah kundang muda, selalunya saya guna mangga muda. Kebetulan ada buah kundang apalagi terus saya buat sambal ikan ni dibantu oleh adik dan kakak yang turut berbuka kat rumah. Sambal ni dari minggu lepas lagi cuma tak berkesempatan dan update kat sini. Maybe orang Kelantan je yang tahu makan sambal ni. Sambal ni memang cukup sedap dimakan dengan nasi kalau masak sayur putih. saya selalu masak sayur terung campur kacang, karot, petola dan jagung muda. Kemudian makan dengan sambal ni. Pehhhhhhhhhhhhh bertambah-tambah nasi.
Bahan-bahan
Ikan kembung direbus atau dibakar.
Cili Padi
Mangga muda/kundang muda
Garam
Gula
Serbuk perasa kalau suka
Cara penyediaan
1. Ambil isi ikan
2. Tumbuk bersama mangga muda/kundang yang telag dibuang kulit
3. Masukkan cili padi tumbuk sehingga semua hancur.
4. Masukkan garam dan gula
No comments:
Post a Comment