Sunday, July 21, 2013

Nasi Kerabu


 Berbuka Puasa dengan nasi kerabu...

 
Resepi Nasi Kerabu
 

Sambal Kelapa
Sebiji Kelapa
7@ 8 ekor ikan sardin (selayang)
3 batang serai
6 biji bawang merah
Sekeping gula merah (Nise-Kelantan)/ Boleh digantikan dengan gula-2 sb gula
1 sk lada hitam
1 inci halia
Garam
 
Cara Penyediaan:
1. Goreng kelapa sampi garing. Hancurkan guna mesin atau lesung batu (jgn sampai pecah minyak)
2. Rebus atau bakar ikan kemudian ambil isi (tumbuk ikan)
3. Mesin atau tumbuk bawang merah, serai, halia dan gula melaka atau gula
4. Gaulkan kesemuanya dengan kelapa, perasakan dengan garam
 
Kuah Tumis
 
1. 1 kotak santan segera
2. 4 biji bawang merah
3. 2 ulas bawang putih
4. 1 inci halia
5. 2 sudu besar cili giling
6. 1 batang serai
 
Cara penyediaan
 
1. Mesin semua bahan, kemudian tumis dengan minyak yang sedikit.
2. Bila dah pecah minyak masukkan santan dan serai.
3. Perasakan dengan garam dan gula.
 
Nasi
 
1. Masak nasi macam biasa, boleh guna pewarna biru atau kuning
2. Masukkan daun pandan dan daun limau purut sekiranay suka.
 
Sambal Lada
 
1. Mesin cili padi yang dicampur dengan air masak dan sedikit cuka.
2. Perasakan dengan gula dan garam.
 
Budu
 
Boleh dibeli dikedai :)
 
Ulam-ulaman
 
Taugeh, kacang panjang, timun, kobis, daun kesum, bunga kantan (ikut selera masing-masing).

 

No comments:

Post a Comment