Memandangkan anak-anak suka makan spaghetti masa berbuka di Bayou Coffee House untuk hari berikutnya masak spaghetti lagi. Selalunya buat sos sendiri mengikut resepi yang diberikan oleh arwah kawan (Al-Fatihah untuk arwah Erra). Resepi spaghettinya memang sedap dan ada beza dengan yang selalu saya makan kat kedai. Tapi kali ni saja masak ikut resepi pakcik google dan diubah suai mengikut bahan yang ada.
Bahan-bahan
1 Paket Spaghetti
1 Botol Sos Spaghetti Prego (saya guna yang bawang putih & Basil)
400 gm Daging Cincang
5 Ulas Bawang Putih
1 Labu besar bawang besar kuning
1 Tin Cendawan Butang
Daun Basil Kering (boleh ganti dengan daun ketumbar)
1/2 Cawan susu segar (boleh ganti dengan susu cair)
Minyak Zaiton (boleh guna minyak biasa )
1 Cawan sos tomato (boleh gantikan dengan tomato puri)
1 Kiub ayam (kalau tak masukkan pon tak apa)
Cara Penyediaan Sos
1. Bawang putih dan bawang besar dicincang dan ditumis sampai naik bau.
2. Masukkan daging masak sampai daging dah hancur dan masak
3. Masukkan sos prego dan sos tomato, tambah air mengikut kepekatan yang dihendaki
4. Masukkan susu cair, cendawan butang dan daun basil.
5. Perasakan dengan garam dan gula.
Spaghetti
1. Celur Spaghetti di dalam air yang dicampur dengan 3 sudu minyak masak
2. Masak sampai lembut, angkat dan lalukan di bawah air -Siram je
No comments:
Post a Comment