En.suami cadang untuk masak ikan singgang dan minta juga disediakan ulam-ulaman serta taaadaaaaa...'budu'. Sempat masak ikan singgang, ayam rempah dan buncis goreng daging.
Ikan Singgang
2 ekor ikan kembung (ikan tongkol, tenggiri, parang pon sedap)
Lengkuas sebesar lengan baby (heheh)
5 biji bawang merah
4 biji bawang Putih
2 keping asam keping
garam dan gula
Cili padi atau cili besar
Kacang bendi dan terung (jika suka)
Cara Penyediaan
1. Potong semua bawang, lengkuas dan masukkan dalam periuk bersama air
2. Masak sampai mendidih, kemudian masukkan ikan3
3. Kemudian masukkan bahan-bahan lain, asam keping, cili, kacang bendi dan terung.
4. Perasakan dengan garam dan gula, jika suka boleh masukkan perasa
nmpk mcm mudah...tq for the resepi..nnt nk try la
ReplyDeleteMemang mudah dan sedap dimakan :) Selamat Mencuba...
ReplyDeleteMakanan berkhasiat!
ReplyDelete