Kenangan masa dulu-dulu, tepung pelita dibuat di dalam acuan bulat (macam loyang kecik). Masa kita beli orang yang jual tu akan masukkan dalam plastik, sebelum tu dia akan gunakan hujung sudu untuk lekangkan kuih dari acuan, kat belah bawah masih terdapat gula pasir. Waktu kerja habis pukul 5:30, berkejar balik nak buat tepung pelita. Sambil masak rendang untuk berbuka terus sediakan bahan-bahan, untuk buat tepung pelita. Resepi tepung pelita ni diambil dari blog mas-dapurmas.
Resepi diperoleh dari:
http://mas-dapurmas.blogspot.com/2012/07/kuih-tepung-pelita.html
Kuih Tepung Pelita
Resepi: Kak Yani@myresepi.com
Sumber: izahdaut
Bahan-bahan (12 cups-bergantung pada saiz bekas)
Lapisan hijau @ bawah
:
1 cawan tepung
beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 helai daun pandan dimesin dgn
sedikit air
sedikit kapur - jgn letak
banyak, nnti pahit
Lapisan putih @ atas :
4 sudu besar tepung beras -
ratakan
1 biji kelapa diperah jadi 4
cawan santan
sedikit garam
Cara
:
- Tepung beras, air, gula, air daun pandan dan air kapur dibancuh hingga sebati. Perah santan, masukkan tepung yang 4 sudu tadi dan garam.
- Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
- Masakkan tepung yang diadun dan kacau hingga masak dan berkilat (hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya).
- Bila dah masak, masukkan dalam acuan yang disukai.
- Kalau daun pisang lagi sedap. Kemudian masak pula adunan santan yang diadun tadi dan kacau sehingga adunan pekat (hingga nampak adunan meletup2 buih besar, jadi ambik masa sikit masa mengacaunya).
- Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment