Acar masak pisang muda, menu yang popular di Negeri Kelantan terutamanya di Bulan Ramadhan. Menu ni banyak dijual dan siap dibungkus di dalam plastik jernih. Memang menambat selera lebih-lebih lagi time kita berpuasa. Untuk menyediakan acar masak ini hanya pisang tertentu sahaja yang boleh digunakan. Di Negeri Kelantan Pisang Benggala ini dikenali dengan 'pisang galo'. Pisang ini jarang dimakan masak kerana banyak biji dan daun pokok pisang ini sering digunakan untuk membungkus kuih muih seperti kuih lepat, kuih tepung bungkus atau kuih nagasari kerana daunnya yang tidak mudah pecah.
Bahan-bahan:
7-8 biji pisang muda
2 cawan santan
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
4-5 biji cili kering
3 sudu makan cuka
Segenggam taugeh
2 biji cili merah/hijau
Garam dan gula secukup rasa
Cara penyediaan:
- Potong pisang/kelar jangan sampai putus kemudian rendam dengan air garam
- Celur pisang seketika, lebih kurang 7-8 minit kemudian sejat pisang dan ramas sedikit untuk keluarkan air rebusan
- Mesin bawang dan cili kering
- Tumis seketika kemudian masukkan santan dan air mengikut kepekatan yang disukai, acar masak selalunya berkuah sedikit cair
- Masak sehingga pecah minyak dan mendidih
- Masukkan pisang, cuka dan lada merah
- Perasakan dgn garam dan gula
- Padamkan api dan masukkan taugeh
No comments:
Post a Comment