Saturday, February 14, 2015

Ikan Selar Sweet Sour

 
Menu sweet sour, tidak semestinya perlu menggunakan ikan yang besar seperti siakap atau kerapu menu ini boleh juga dimasak menggunakan ikan selar atau kembung. Rasanya yang masam dan manis boleh menambat selera seisi keluarga.

Bahan-bahan:

2 ekor ikan selar - sederhana besar
1 Labu bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu cili giling
3 sudu sos tomato
1 sudu sos cili
1 sudu sos tiram/sos ikan - jika suka
1 biji tomato - potong dadu
Nenas - Sedikit sahaja dipotong dadu
Daun ketumbar  - Jika suka
Garam dan kunyit - untuk lumurkan pada ikan
Minyak  - Untuk menggoreng ikan dan menumis
Gula dan garam

Cara Penyediaan:
  1. Ikan dilumur garam dan kunyit kemudian goreng dan toskan minyak
  2. Menggunakan sedikit minyak tumis bawang dan cili kering. Boleh tambah air untuk pastikan cili betul-betul masak.
  3. Masukkan semua sos, dan boleh tambah air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki.
  4. Masukkan hirisan tomato dan nenas, perasakan dengan gula dan garam.
  5. Masukkan daun ketumbar jika suka atau boleh digantikan dengan daun sup.
  6. Apabila masak boleh dicurahkan ke atas ikan.

 

No comments:

Post a Comment